ИСТОРИЯ

Село Челопек е разположено на 10 км. югоизточно от гр.Враца, върху силно нагънат източен слънчев склон, под скалистия откос Стагата от Базовския дял на Врачанската планина.Името Челопек е двуосновно и съставено от съществителното чело и глаголната основа пек. И то много приляга на селото. Разположено е  най-високо от всички села в околността на 600 – 700 м. надморска височина.

Землището на Челопек има 21765 дка.площ и граничи  със с.Люти брод, с.Зверино, с.Паволче, със землището на обезлюденото през ХVІІІ в./ 18 в./село Крушовица,  и село Моравица.

Челопек е записано с днешното си име в един османски документ от средата на ХV в./ 15 в./като ленно владение /тимар/ с 33 домакинства. Първоначално селото се е намирало в местността „Цръквата”, където има средновековно гробище и развалини от стар параклис. В края на ХVІІІ в./ 18 в./ е ограбено и опожарено и оцелелите му жители се пръснали из планинските гори. По- късно жителите на Челопек се върнали и обновили селото на сегашното му място около извора Излако.

Врачанският балкан, в който се е сгушило село Челопек, е богат на природни забележителности и героична история. По каменистите му бърда и диви усои са отеквали стъпките на храбрите Ботеви четници. В неговите прегръдки остава завинаги гениалния поет и неустрашим войвода Христо Ботев.

Челопек е родното село на баба Илийца – героинята на Иван Вазов от разказа „Една българка

Непосредствено до сградата на Кметството в дясно през 1985г. е изградена чешмата, на която е изобразен лика на Баба Илийца с болното си внуче и раненият ботев четник. Малко мостче я свързва с парк от стъпаловидни зелени площадки и паметника с формата на слънце изграден в памет на загиналите във войните 1911г.- 1914 г.

 В посока пътя за връх „Околчица” в дясно и в самото му начало се намира къща-музей „Баба Илийца”.Изградена през 2003 г. с помоща на Инициативен комитет от родолюбиви българи и Кметството на с.Челопек, подпомогнати от Община Враца и Мемориален комплекс „Ботев път”. Къщата-музей се посещава от много туристи от страната и чужбина и в нея много често се провеждат уроци по родолюбие.

В непосредствена близост, сгушен сред зелена морава се намира храм „Свети Димитър”. Съграден през 2002 г. изцяло с даренията и доброволния труд на челопчени и с много надежда за здраве и берекет.

През 2004 г.в резултат на продължилото ползотворно сътрудничество между Кметството в с.Челопек и Мемориален комплекс „Ботев път” е оформена туристическа пътека. Тя започва от къщата-музей извива се през китна борова гора и стига до лобното място на Перо Херцеговинеца в местността „Кривульо”. Нейната дължина е 800 метра и се изминава за около 40 минути. В края на пътеката се намира туристическият заслон „Погледец”, предлагащ прекрасни условия за краткотраен отдих преди да се поеме по тясна камениста пътечка до местността „Погледец”. От стръмната издадена напред скала като на длан се вижда цялото село. Именно тук един от първите, които идват по Ботевите места е патриархът на българската литература Иван Вазов. Запленен от красивата природа и забулените в тайнственост легенди за Ботевата чета, Вазов сътворява неповторима поезия и прекрасните разкази „Една българка” и „Дядо Йоцо гледа”.

На 10 км. от с.Челопек, в Базовския дял на Врачанската планина и  на 1132 м. надморска височина се намира връх „Околчица”, където през 1926 г. по случай 50 годишнината от гибелта на Ботев е поставен  26.60 метров желязо-бетонен опълченски кръст. Паметника се строи в годините 1936- 1939 г. През 1947 г. било решено паметника да се преустрои в петолъчна звезда. В този вид паметника съществува от 1949 г. до 1991 г., когато е възвърнат първоначалният му вид – опълченски кръст. В приземната му част е разположен параклис, а входът е оформен с дъга , символизираща венец. Недалеч от връх „Околчица” се намира връх „Вола” с лобното място на поета – революционер Христо Ботев в местността „Йолковица”, където е положена каменна плоча.

Обратно в посока към с.Челопек, спускайки се по стръмния лъкатушещ асфалтов път стигаме до Детски кът „Петко и Герго”, разположен в красива борова гора и в посока с.Люти Брод по еко пътека се стига до местността „Рашов дол”, където се водят сражения.

Продължаваме в посока с.Лютиброд от дясно се намира:  Вековен летен дъб  на възраст над 230 години е първото осиновено дърво във Врачанска област. „Дървото с корен” се намира в местността „Кръста” в землището на с.Челопек и е осиновено през 2009 г. от фирмата-осиновител „Алпин Джобс” ООД.

Посредствено да него се намира и ново построения Пътен параклис „Св. Георги“.